AKTUALNOŚCI
Uczniowie klasy 3b przystąpili w marcu do realizacji projektu edukacyjnego przyrodniczo-kulinarnego „Jemy to, co sami zasiejemy”. Pierwszym krokiem projektu było założenie w sali na parapecie zielonego ogródka. Uczniowie podzieleni na grupy zasiali w pojemniczkach z ziemią nasiona kopru, rzeżuchy, rzodkiewki, pietruszki, wsadzili cebulkę. Następnie regularnie podlewali hodowlę i obserwowali wzrastanie swoich roślinek. Kiedy te urosły, przyszła pora warsztaty kulinarne. Dzieci przyniosły z domu produkty na wykonanie wiosennych kanapek i z zapałem przystąpiły do pracy. Na kanapkach pojawiły się więc wędlina, sery oraz różne warzywa: pomidory, papryka, ogórki, rzodkiewka. Dopełnieniem kompozycji na talerzach były roślinki wyrywane z pojemniczków stojących na parapecie okiennym. Po skończonej pracy przyszła pora na konsumpcję. Kanapki zajadane z apetytem szybko znikały z talerzy.
Opracowała: Wiesława Kalita